Ara
 
3.5 (2)
Askeri Psikiyatri
Cilt:1 Sayı:1 (2024)
155 TLSepete Ekle
Yayına Hazırlayanlar:

Yayın Yönetmenleri: Onur DURMAZ


2024 (1. Baskı)
111 Sayfa
1. hamur, karton kapak.

Yayın yönetmeni

Onur DURMAZ

Yayın yılı

2024 (1. Baskı)

Cilt bilgileri

111 sayfa, 1. hamur, karton kapak.

İçindekiler

 

İçindekiler

Sunuş Ejder Akgün Yıldırım

Önyazı Onur Durmaz

KONU DİZİNİ
1.  GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ASKERİ PSİKİYATRİ Onat YILMAZ
2.  ASKERLİK ORTAMININ PSİKOLOJİK ETKİLERİ VE ASKER PSİKOLOJİSİ Onat YILMAZ
3.  OLGU ÖRNEKLERİ ÜZERİNDEN BİLİNEN PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN ASKERİ PERSONELDEKİ GÖRÜNÜMLERİ Alparslan Asil BUDAKLI
4.  ASKERİ PERSONELİN MUAYENE İŞLEMLERİ Hasan TOĞUL
5.  ASKERİ PSİKİYATRİ UYGULAMALARINDA SAĞLIK KURULU İŞLEMLERİ Özgür MADEN
6.  KUVVETLER ÖZELİNDE MUAYENE VE SAĞLIK KURUL İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Alparslan Asil BUDAKLI, Onat YILMAZ, Yakup YILAN, Hasan TOĞUL
7.  ASKERLİK ORTAMINDA PSİKİYATRİK ACİLLER VE MÜDAHALE Onur DURMAZ
8.  SİLAH TAŞIMA VE KULLANMA İLE İLİŞKİLİ DEĞERLENDİRME Hasan TOĞUL
9.  ASKER KİŞİLERDE İNTİHAR DAVRANIŞINA YAKLAŞIM Yakup YILAN

Açıklama Metni

Nesiller boyu devletlerin askeri sağlık uygulamaları içerisinde, askerlik psikolojisi ve asker kişilerde görülen ruhsal bozuklukların tedavisi önemli yer tutmuştur. Silah altında görev yapan kişilerin ruhsal durumları, hem ciddi sorumluluk gerektiren askerlik mesleğinin icrası hem de birlik içerisindeki uyumun idamesi için kritik öneme sahiptir. Diğer yandan askerlik mesleği, ruhsal travmaların ve zorlanmanın oldukça sık gözlendiği bir meslek grubudur. Bu noktada ruh sağlığı uzmanları tarafından verilen kararlar hem kişiyi hem birlik işleyişini etkileyecek düzeyde önemli olabilmektedir.
Ülkemizde askeri hastanelerin 2016 yılında kapatılması neticesi askeri sağlık sisteminin önemli bir bölümü sivil sağlık sunucularına devredilmiştir. Asker kişilerin psikiyatrik değerlendirmeleri sağlık kurulu kararları da dahil olmak üzere sivil hastanelerin psikiyatri hekimleri tarafından yapılmaktadır. Türkiye Psikiyatri Derneği Yayıncılık Kurulu tarafından toplanan, ülkemizde çalışan psikiyatri hekimlerinin kaynak talepleri doğrultusunda, askeri personelin psikiyatrik tedavi ve değerlendirmelerinin yerine getirilmesinde yaşanan zorluklar bu kitabın ortaya çıkmasında en önemli faktör olmuştur. Her ne kadar askeri sağlık uygulamaları ile ilgili yönetmelik ve yönergeler ulaşılabilir şekilde mevcut ise de, psikiyatri alanında sahada karşılaşılan ve devamlılık gösteren zorluklar böyle bir kaynağın varlığını gerekli hale getirmiştir. Bu kitap, askeri sağlık sisteminde psikiyatri uzmanlık eğitimini almış ve psikiyatri uzmanı olarak görev yapmış hekimler tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın oluşturulmasındaki hedef, teorik bilginin ötesinde, askeri psikiyatri uygulamalarında karşılaşılabilen karmaşık hususların klinik pratik ve deneyimler doğrultusunda olabildiğince sade ve çözüm odaklı şekilde ele alınması olmuştur. Bu sayede ülkemizin her köşesinde psikiyatri hekimi olarak görev yapan meslektaşlarımızın yaşadıkları zorlukları bir başucu kitabı ile azaltmayı ve mesleki deneyimlerine katkıda bulunmayı amaçlamış bulunuyoruz.

Bu yayın için ilk yorum yapan siz olun.
 LookUs & Online Makale